01 de febrer 2013

L'Ajuntament aprova definitivament el pressupost municipal per a 2013 i ratifica el conveni laboral amb els treballadors

L'Ajuntament va celebrar el passat 22 de gener un ple extraordinari a les 9 del matí per ratificar la proposta de conveni laboral que havien aprovat el dia abans en assemblea els seus treballadors i que, acte seguit, van signar els representants sindicals amb el Govern municipal. La regidora d'Administració, Isabel Nonell (ERC-Sumem per Alella), se'n va mostrar satisfeta. "És un bon conveni malgrat el context de crisi", va dir.

El ple també va aprovar definitivament el pressupost de 2013, equilibrat en 10,3 milions d'euros, amb els vots a favor del govern (ERC-Sumem per Alella i PSC), l'abstenció de CiU i els vots en contra de Gd'A i PP. En relació a l'aprovació inicial del 19 de desembre, la versió definitiva dels comptes públics ha estat objecte d'un parell de modificacions que, pel fet d'haver estat acordades prèviament amb el grup municipal de CiU, van aixecar certes suspicàcies entre els grups de l'oposició i, també, dins de la coalició de govern. 

La primera novetat era obligada: calia reflectir en el pressupost les obligacions econòmiques derivades de l'acord amb els treballadors. D'altra banda, l'alcalde, Andreu Francisco (ERC-Sumem per Alella), va explicar que l'increment de diners procedents de la participació en els tributs de l'Estat feia aconsellable dotar amb 150.000 euros una partida "per a despeses imprevistes" per fer front a possibles eventualitats. Francisco va apel·lar al "seny" i la "prudència". I llavors va descobrir l'as que duia amagat a la màniga. 

El gest de CiU

Francisco va revelar que havia arribat a un acord amb CiU perquè modifiqués el seu vot als pressupostos. Si en ocasió de l'aprovació inicial hi va votar en contra, ara va anunciar que s'abstindria gràcies a l'adopció de tres compromisos personals: la participació de CiU en el projecte de reforma del Parc dels Drets Humans del carrer de les Heures, la revisió conjunta del plec de contractació del servei de neteja d'edificis municipals per estalviar-se diners, i l'impuls de l'àrea d'Ocupació a través d'una modificació de crèdit i l'establiment de noves accions. 

Aquesta darrera qüestió va aixecar polseguera. Xatart va fer una crítica larvada a la gestió de la regidora socialista, Glòria Mans, al capdavant d'Emprenedoria i Ocupació, i es va mostrar convençuda que cal "dinamitzar-la, activar-la i posar-la en marxa". La seva titular es va disgustar: "jo no tancaré la porta a rebre propostes, tot i que tal com ha vingut potser no m'agradaria acceptar-ho. No és la manera de fer-ho". I va deixar clar que "la regidora de l'àrea sóc jo". 

A la portaveu de Gd'A, Mercè Marzo, tot allò li van semblar "cants de sirenes". "La regidora no sap res, el pressupost no reflecteix res i CiU no explica quines al·legacions li han estimat", va dir. Marzo va reiterar que Gd'A és partidària de fer un pressupost participatiu, i va reclamar l'elaboració del Pla d'Acció Municipal. Per últim, va qualificar la reserva de 150.000 euros per a imprevistos de "falta de planificació". 

Per la seva part, el regidor del PP, Javier Berzosa, es va declarar "estupefacte davant els portaveus d'ERC i CiU", i els va acusar d'haver "cuinat un pastís saltant-se la regidora". Per tot plegat, el PP va anunciar que modificava el seu vot inicial i passava de l'abstenció de desembre al vot negatiu. 

La portaveu de CiU va replicar que es tractava d'un "gest de bona voluntat" que era fruit d'un "diàleg fluid que tindrà continuïtat". I va deixar clar que "no ens hem saltat res. Nosaltres ens adrecem a l'alcalde, ja que l'organització del govern és cosa seva". 

Abans d'acabar, l'alcalde va tornar a prendre la paraula per treure-hi ferro. "S'ha escenificat una abstenció de CiU i res més. Segueixo mantenint la confiança en aquest govern, malgrat li pesi a algunes persones".